Startpagina
mobiele versiecomputer versie
NederlandsEnglish
RSS
Hangbruggen in de Amercentrale!

Na het dodelijke steigerongeval in 2003 in de Amercentrale is gezocht naar nieuwe en veiliger methoden om de ketelruimte toegankelijk te maken. De ervaring van InnoPlus met de ontwikkeling van de speciale hangbruginstallaties voor ketelinstallaties is ingezet om een voor het onderhoud een geschikte installatie te ontwerpen.


Als resultaat van deze ontwikkeling zijn onlangs in de Amercentrale hangbruginstallaties gebruikt om alle wanden van de ketel toegankelijk te maken met voor elke wand een aparte hangbrug. De hangbruginstallaties werden door Hi Reach B.V. geleverd.


Omdat het buiten bedrijf zijn van een energiecentrale zeer veel geld kost, worden alle werkzaamheden tijdens een onderhoudsstop 24 uur per dag uitgevoerd. Dit geldt dus ook voor montage en demontage van de hulpmiddelen nodig voor toegankelijkheid. Deze moeten dus in korte tijd kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd. Naast het veiligheidsaspect is dit een belangrijk argument om voor een hangbruginstallatie te kiezen boven een steigerconstructie.
Om het ontwerp van de hangbruginstallatie voor deze specifieke toepassing te verhelderen volgt de onderstaande toelichting:


OphangpuntenDe speciaal ontwikkelde ophangpunten moesten voldoen aan de eis, dat deze zijn aan te brengen zonder grote wijzigingen aan de ketelconstructie zelf. Ook is een snelle montage van groot belang, bij voorkeur zo snel mogelijk na het buitengebruik stellen van de ketelinstallatie.

Omdat hoge eisen worden gesteld aan sterkte en veiligheid, is Aboma als keurende instantie reeds in de ontwerpfase bij het project betrokken. Op deze wijze was het mogelijk om het ontwerp zorgvuldig af te stemmen en een veilig gebruik van de installatie te garanderen.Er is gekozen voor een ophangconstructie die van buitenaf door bestaande kijkgaten in de ketelwand heen in de ketel kunnen worden gestoken. De bevestiging aan de ketelconstructie geschiedt met een permanent aanwezig subframe aan de buitenzijde van de ketel, zodat het aantal te monteren onderdelen tijdens een ketelstop tot het minimum wordt beperkt. De staalkabels worden door de ophangbalk heen neergelaten, zodat dit vanaf een bordes buiten de ketel kan geschieden, zelfs als de ketel bovenin nog te warm is om voor mensen toegankelijk te zijn.

Schokdemperconstructie

Om de bevestiging van de staalkabels bestand te maken tegen de stootbelastingen die kunnen optreden als de vanginrichting in werking treedt is naar een nieuwe innovatieve oplossing gezocht. De gangbare veerconstructies waren moeilijk combineerbaar met de bijzondere eisen die aan het ophangpunt werden gesteld. Gekozen is voor een constructie met een uitwisselbaar element, dat middels een gecontroleerde vervorming de optredende schokbelasting dempt. Naast constructieve eenvoud is een bijkomend voordeel de veel gunstiger karakteristiek, die met dit principe kan worden bereikt. Het eindresultaat is dan ook een veel compactere constructie van de schokdemper, welke in werking en prijs veel gunstiger is dan reeds bestaande oplossingen.


Hangbruggen
Voor de hangbruggen, klimtakels en bedieningscomponenten is gebruik gemaakt van standaard hangbruggen, aangevuld met enkele speciale onderdelen, bijvoorbeeld verlichting om de werkzaamheden doelmatig te kunnen uitvoeren. Voordeel is dat veel standaard onderdelen in de verhuursector beschikbaar zijn (en dus snel inzetbaar).


Toekomst
In de onlangs doorgevoerde onderhoudsstop is nog gebruikgemaakt van een steigervloer onder in de ketel voor de montage van de hangbruggen. In de ontwikkeling is reeds nagedacht over een wijze van monteren waarbij ook deze steigerconstructie niet meer nodig is. Dit betekent een verdere verkorting van de tijd dat de ketel buiten bedrijf is met nog enkele dagen.
Het veelgebruikte gezegde "tijd is geld" krijgt bij onderhoud en reparaties aan ketels van energiecentrales wel heel bijzondere betekenis. En de perspectieven zijn niet alleen veelbelovend, maar bovendien buitengewoon lucratief!

Categorie ActueelBron InnoPlusDatum 05/09/2006

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.